Venäjän ydinsotapuheet ovat eskaloituneet yli vuoden kestäneen hyökkäyssodan aikana. Hallintoa vastustava toimittaja on huolissaan Venäjän propagandan kehityksestä.
– Painaako Putin ydinnappia vai ei? Kuka tietää? Kukaan ei tiedä. Ei ole ainuttakaan henkilöä, joka tietää sen varmaksi.
Näin kuvailee BBC:lle Nobel-palkittu Novaja Gazetan päätoimittaja Dmitri Muratov hänen mukaansa ilmassa vellovaa ydinsodan uhkaa. Muratovin mukaan kaksi sukupolvea ehti elää ilman tätä painetta, ”mutta sen aika on ohi”.
Hyökkäyssodan alusta alkaen ydinasepuheet ovat olleet pinnalla toistuvasti. Tilanne on edennyt vihjailusta siihen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut sijoittavansa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. Venäjä myös keskeytti osaltaan viimeisen Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä voimassa olevan ydinasesopimuksen helmikuussa. Kahdella suurvallalla on hallussaan valtaosa, noin 90 prosenttia, kaikista maailman ydinaseista.
Putinin lähipiiri on kunnostautunut myös suorassa uhkailussa. Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeri Nikolai Patrušev varoitti muun muassa ”modernista ja ainutlaatuisesta aseesta, joka pystyy tuhoamaan minkä tahansa vihollisen, myös Yhdysvallat”. Samaan aikaan Kreml on väittänyt, ettei lietso ydinsotaa, ja propaganda kuvaa Venäjää rauhan maana, siinä missä aggressiivinen osapuoli ovat länsimaat ja Ukraina.
”Kansaa valmistellaan”
Kremlin johtoportaan puheita on pidetty lännessä pitkälti tyhjänä uhkailuna. Muratov toteaa brittimedian haastattelussa, että asenteissa on kuitenkin havaittavissa merkkejä huolestuttavasta kehityksestä.
– Näemme, kuinka valtion propaganda petaa ihmisiä ajattelemaan, ettei ydinsota olisi huono asia. Täällä tv-kanavilla ydinsotaa ja ydinaseita mainostetaan kuin lemmikkieläinten ruokaa, Muratov kertoo.
Muratovin mukaan ohjuksista puhutaan kasuaalisti, samoin kuin niiden kohdistamisesta Britanniaan tai Ranskaan. Maalaillaan kuvaa ydintsunamista, joka huuhtoisi pois Yhdysvallat. Eikä ole lainkaan ennen kuulumatonta, että kuuluisat televisiojuontajat laukovat kommentteja ydinaseiden käytöstä.
– Miksi he puhuvat näin? Jotta ihmiset olisivat valmiita.
Toimittajan mukaan propaganda uppoaa kansaan. Hän vertaa propagandaa säteilyyn, jonka levittämiseen Venäjällä on laajat mahdollisuudet televisiosta sanomalehtiin ja sosiaaliseen mediaan.
Lue lisää TÄÄLTÄ
iltalehti.fi