Home » Epäily: Mies käytti yli sataa lasta hyväksi 15 vuoden aikana

Epäily: Mies käytti yli sataa lasta hyväksi 15 vuoden aikana

Helsingin poliisi on tutkinut poikkeuksellisen laajaa lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosvyyhtiä. Epäillyt teot ajoittuvat vuosiin 2005–2021.

Esitutkinta alkoi keväällä 2021, kun poliisi sai nettivinkin epäillyn toiminnasta.

Poliisi takavarikoi epäillyn laitteita kotietsinnässä. Useasta laitteesta löytyi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa lasta esittävää materiaalia.

– Tutkijat kävivät läpi yhteensä miljoonia viestejä eri laitteilta, jotta kuvissa ja videoissa esiintyvät mahdolliset uhrit saatiin tunnistettua, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen poliisin tiedotteessa.

Poliisi selvitti esitutkinnassa tuhansien kuvissa ja videoissa näkyvien ihmisten henkilöllisyyden. Osa kuvista ja videoista on laillista materiaalia, osa todisteita lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja osa epäiltyä salakatselumateriaalia. Salakatselurikosten syyteoikeus oli ehtinyt vanhentua.

Lapsiuhreja epäillään poliisin mukaan olevan yli sata.

Poliisi epäilee, että mies valmisti uhreista seksuaalista materiaalia hyväksikäyttörikosten yhteydessä. Tämän takia rikosnimikkeenä on myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen. Uhrit ovat tyttöjä, ja suurin osa heistä oli tekoaikaan alle 16-vuotiaita.

Toimi netissä

Poliisin mukaan epäilty hankki uhreja eri sosiaalisen median alustoilta ja nuorten suosimilta kaverisivustoilta. Epäillyt hyväksikäyttörikokset tapahtuivat sekä internetin välityksellä että kasvotusten.

Netin välityksellä mies käski uhreja kuvaamaan itseään web-kameralla ja kohdistamaan itseensä seksuaalisia tekoja. Samalla mies teki seksuaalisia tekoja itselleen.

– Epäilty esiintyi keskusteluissa todellista ikäänsä nuorempana. Hän valehteli ikänsä riippuen uhrin iästä, kertoo tutkinnanjohtaja Antikainen.

Lisäksi epäilty kuvasi videoita omalla asunnollaan. Poliisin esitutkinnan perusteella mies oli sukupuoliyhteydessä eri ikäisiin henkilöihin.

Osa kuvatuksi tulleista oli tapahtuma-aikaan jo täysi-ikäisiä. Osa täysi-ikäisistä oli kuitenkin aloittanut tutustumisen rikoksesta epäiltyyn ollessaan alle 18-vuotiaita.

Nuorimmat videoidussa sukupuoliyhdynnässä olleet olivat tapahtuma-aikaan 15-vuotiaita.

Tapaus siirtyy syyteharkintaan.

iltalehti.fi

Selaa ylöspäin