Iltalehti tavoitti Unkarin Suomen-suurlähetystön keskiviikkona.

Turkin on kerrottu olevan hyväksymässä Suomen sotilasliitto Natoon ennen kuin maan parlamentti jää istuntotauolle huhtikuun puolivälissä. Unkari on Turkin ohella ainoa maa, jolta ratifiointipäätös vielä puuttuu.

Iltalehti tiedusteli Unkarin Suomen-suurlähetystöltä, miten tuoreet uutiset Turkista mahdollisesti vaikuttavat Unkarin ratifiointiprosessiin.

– Voimme uudelleenvahvistaa, että Unkari ei tule olemaan viimeinen jäsenmaa, joka ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden, lähetystöstä viestittiin Iltalehdelle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi viikonloppuna amerikkalaisen Fox Newsin haastattelussa olevansa optimistinen sen suhteen, että Turkki ja Unkari ratifioivat Suomen Nato-jäsenyyden.

– Haluan sanoa, että olen hyvin optimistinen.

Niinistö kertoi myös Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kanssa käymästään keskustelusta.

– Hänen viestinsä oli selvä: ”emme tule olemaan viimeisiä”.

Myöhempään ajankohtaan

Viimeksi eilen tiistaina uutisoitiin, että Unkari uhkaa jälleen viivyttää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointia.

Unkaria hallitsevan oikeistopopulistinen Fidesz-puolueen kerrottiin haluavan siirtää parlamentin kokoontumisen ja siten Nato-ratifiointien käsittelyn ensi viikosta myöhempään ajankohtaan, kertoi oppositiopuolue demokraattisen koalition kansanedustaja Ágnes Vadai tiistaina Facebookissa.

Vadai kertoi saaneensa kirjeen varapääministeri Zsolt Semjeniltä, jossa Semjen sanoi, että Fidesz ja kristillisdemokraatit haluavat siirtää ensi maanantaina alkavan parlamentin kokoontumisen. Kirjeessä varapääministeri kehotti parlamenttia siirtämään istuntonsa 27. maaliskuuta alkavalle viikolle.

Sen enempää Turkin kuin Unkarinkaan tarkoista ratifiointipäivämääristä ei vielä ole tietoa. Presidentti Niinistö matkustaa huomenna torstaina työvierailulle Turkkiin. Perjantaina Niinistö tapaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin Istanbulissa.

iltalehti.fi

Related Post