Ruotsista Suomeen kuljetettavalle nuuskalle saattaa tulla ensi vaalikaudella stoppi, mikäli nikotiinityöryhmän ehdotukset etenevät. Tavoitteena on nikotiinivapaa Suomi vuonna 2030.

Ensi vaalikaudella Suomessa saatetaan ottaa isoja harppauksia kohti nikotiinitonta Suomea, mikäli seuraava hallitus tarttuu tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksiin.

Tavoitteena on muun muassa nuuskan matkustajatuonnin täyskielto. Työryhmän puheenjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala perustelee linjausta sillä, että muiden tupakka- ja nikotiinituotteiden määrä on ollut hyvässä laskussa.

– Muutenhan kehitys on todella myönteinen ja hyvä, mutta nuuskan käyttö on nousussa. Vaaditaan kovia toimenpiteitä, ettei käy niin, kun perinteisestä tupakasta luovutaan, että se korvautuisi nuuskalla, Oksala perustelee.

Ruotsi luistanut lupauksistaan

Nuuskan valmistus ja myynti on kielletty EU:ssa Ruotsia lukuun ottamatta. Länsinaapurimme neuvotteli itselleen liittymissopimuksessa kansallisen poikkeuksen nuuskan osalta.

– Pysyvän poikkeuksen yhteydessä Ruotsi lupasi, että Ruotsi toimii niin, että nuuska ei leviä sieltä muihin EU-maihin. Vuosikymmenet ovat osoittaneet, että Ruotsi ei tee sen lupauksensa täyttämiseksi mitään, Oksala kritisoi.

Ruotsista tuodaan Suomeen nuuskaa laillisesti omaan käyttöön matkustajaliikenteen mukana. Samaan aikaan salakuljetus ja pimeä kauppa on kukoistanut. Vuonna 2020 Suomen tulli takavarikoi 7 000 kiloa nuuskaa ja seuraavana vuonna yli 9 000 kiloa. Nuuskaa on kuljetettu Suomeen etenkin pohjoiselta raja-alueelta.

Tulli on pysäyttänyt suuria Suomeen Ruotsista salakuljetettuja nuuskaeriä.
Tulli on pysäyttänyt suuria Suomeen Ruotsista salakuljetettuja nuuskaeriä.

Tulli on pysäyttänyt suuria Suomeen Ruotsista salakuljetettuja nuuskaeriä.

Asunnoista savuttomia

Nuuska ei suinkaan ole ainoa sääntelyn kohteeksi päätyvä nikotiinituote. Tulevaisuudessa tupakkapolitiikkaa on tarkoitus kiristää kauttaaltaan.

– Tupakka on ainoa kuluttajahyödyke, jonka osalta lainsäädännössä on säädetty tavoitteeksi, että sen käyttö loppuu, Oksala sanoo.

Vuoden 2030 lähestyessä tarvitaan Oksalan mukaan alati lisää toimia, jotta Suomesta saadaan tupakkatuotteista vapaa maa.

– Koko ajan vaaditaan yhä vaikuttavampia, uusia ja kovempia toimia, jotta tässä tavoitteessa voidaan onnistua, Oksala sanoo.

Krista Kiurua (sd) sosiaali- ja terveysministerinä tuuranneen Aki Lindénin (sd) vuonna 2022 asettaman työryhmän tiistaina luovuttamaan esitykseen sisältyvä keinovalikoima onkin laaja: tupakan verovapaata maahantuontia EU:n ulkopuolelta rajoittaa entisestään ja tupakkaveroa tulisi nostaa.

Lisäksi tupakka- ja nikotiinituotteiden ikärajaa ehdotetaan nostettavaksi nykyisestä 18-ikävuodesta kahteenkymmeneen sekä automaattista tupakointikieltoa kirjattavaksi asuinhuoneistojen uusiin vuokrasuhteisiin.

Myös ravintoloiden tupakointitiloja ehdotetaan poistettavaksi, terasseilla tupakointi kiellettäväksi ja ulkotupakoinnille stoppi niin maauimaloissa, huvipuistoissa ja urheilupaikoilla.

Related Post